“Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod.”
Toni Morrison, Nobel-díjas író

A Creative Comments licensz

A fenti piktogram a következőeket jelenti:

"Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!
2.5 Magyarország (CC BY-NC-ND 2.5 HU)

Magyarul:

A műveket szabadon
Megoszthatod — másolhatod és terjesztheted a művet bármilyen módon vagy formában.

Az alábbi feltételekkel: (magyarul, ha)

Nevezd meg!A szerzőt megfelelően fel kell tüntetned, hivatkozást kell létrehoznod a licencre és jelezned, ha a művön változtatást hajtottál végre. Ezt bármilyen ésszerű módon megteheted, kivéve oly módon ami azt sugallná hogy a jogosult támogat téged vagy a felhasználásod körülményeit.
Ne add el! — " [...] mármint a mintákat a saját nevedben. Amit a mintából elkészítesz, nyugodtan. Örömmel veszem, ha ezért támogatsz engem! (Legalább a blogom, lapjaim, csoportjaim ajánlásával és megosztásával, terjesztésével, a reklámjaimra kattintással.)
"Ne változtasd! [...]

Megjegyzések:

Nem kell jelen licenc feltételeit követned a művek azon részeinek tekintetében, melyek közkincsek vagy ahol a felhasználást egy alkalmazható kivétel vagy korlátozás teszi számodra lehetővé.
Nincs semmiféle garancia. Jelen licencen kívüli engedélyek is szükségesek lehetnek a mű felhasználásához. Példa erre az az eset amikor a mű felhasználását személyiségi, adatvédelmi vagy a jó hírnévre vonatkozó feltételek korlátozzák."

Ezt a szöveget a Creative Comments oldaláról másoltam ide: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/hu/, a dőlt betűs kiegészítés tőlem származik.

2017. júl. 24.

Csodahurok


Az angol nyelvterületen gyakran alkalmazott csúszóhurok elkészítését mutatom be. 
Angolul magic ring az elnevezése, emiatt igen elterjedt megnevezése a "mágikus gyűrű", amiről nekem a boszorkányszombat nevű eseménysorozat jut mindig eszembe, és szerintem nem mágikus, hanem egyszerűen csodás. Önkényesen átneveztem tehát csodahuroknak. 
Használata gyors és egyszerű, az egyetlen pont, ahol vigyázni kell, a szál eldolgozása. Nem szabad visszafelé behúzni és nem szabad csak úgy elvágni! Mind a kettő ahhoz vezet, hogy szétbomlik az első sor. Olyan daraboknál mindenképpen ezt érdemes használni, ahol fontos, hogy a kezdőkör nagyon szoros legyen, ne maradjon utána lyuk.

A fonál végét a munkaszál mögé helyezzük.

A szálat áthúzzuk ezen a hurkon.

Így néz ki áthúzás után.

Ráhajtunk és áthúzzuk a szemen. Kész a csodahurok, kezdhetjük a munkát!


Kész a kör, a szál végig kilóg, most jól meghúzzuk!
Jól meghúztam, a szálam balra kilóg, jobbról balra irányú. Megfordítom 

Megfordítás után az irányok is megfordulnak: balról jobbra megy! Tehát továbbra is abban az irányban húzom bele a pálcák talpacskáiba a szálat! Ha fordítva csinálom, az egészet kihúzom a munkából! Én kisebb tűvel szoktam megcsinálni, de választhatjuk a merkelőtűbe befűzést is, a lényeg az, hogy a jó irányban varrjuk!

0 comments:

Megjegyzés küldése