“Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod.”
Toni Morrison, Nobel-díjas író

2016. márc. 13.

Írás: hamis kalligráfia

Mi van akkor, ha az ember nem akar megtanulni szépen írni, de olykor-olykor mégiscsak szeretne szépírásos dokumentumokat készíteni.
Természetesen erre is van megoldás: le lehet tölteni gyönyörű kézírást utánzó, de nyomtatott betűket. Tele velük az internet. 
A gond olyankor jelentkezik, ha az a lap, amire írni szeretnénk, nem nyomtatható, vagy aránytalanul drágán. Itt van például az esküvői meghívóm esete.A sárga karton egy akvarell papír volt, amire ugyan lehetett nyomtatni, de utólag kiderült, hogy a sima nyomtató festék nem tapad rá. Ennél is bosszantóbb, hogy nem kaptam hozzá fixáló anyagot sem. Maradt a jó öreg hajlakkos módszer. Szerencsére, még a kép és a pauszpapír beillesztése előtt kiderült. Mindezt kézírással elkerülhettem volna... (Tanulság: mindig kell az adott papír-tinta kombinációval tesztet végezni!)
És erre találták ki a hamis kalligráfia módszereit és trükkjeit.

Ha van minta, akkor át kell másolni. Egyszerű az az eset, mikor a papír áttetsző és a nyomtatott, másolandó szöveg jól látszik. No de mi legyen akkor, mikor nem áttetsző a papír, hanem vastag és a másolás szóba sem jöhet?

Nyomtatott ívek
"Mondd, te kit választanál?"
A trükk a puha grafitceruza. Ez 4B-s.
A sablon hátoldalát jól besatírozom. Legyen rajta bőven grafit!
Fogok egy vékony Rotring ceruzát és szépen végig megyek a betűkön egyszer.
Nem szükséges a körvonalakat követni, majd átírás után módosítjuk
Így néz ki, mikor befejeztük a másolást.
Vékony hegyű tollal átírtam a vonalakat úgy, hogy ahol lehetett, összekötöttem a betűket.
Az eredeti betűk alapján megvastagítottam a betűket. Általában az a szabály, hogy a függőlegesen lefelé menő vonalak vastagodnak, a többit ezekhez igazítjuk, hogy természetes hatású legyen. Ha van kalligrafikusan író tollunk, akkor ezt a részt ki tudjuk hagyni, hiszen egyszerűen azzal a tollal másoljuk át a ceruzás szöveget. Előtte nem árt kicsit gyakorolni a helyes tartást, hogy ne forgassuk közben a tollat.
Még egy pár pötty és kész.
Egyébként ez a módszer másra is használható, ezt is meg lehetett volna vele oldani:


Milyen kár, hogy akkoriban nem ismertem!

0 comments:

Megjegyzés küldése