“Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod.”
Toni Morrison, Nobel-díjas író

2011. márc. 21.

Metamorfózis avagy Pulcsi viktoriánus beütéssel

A -n találtam a következő projektet:

Tinyowlknits Shakespeare in Love pulóvere

Bevallom megihletett ez a puffos ujj és épp formálódó, make-over kötésemben én is kipróbáltam, milyen. Odáig vagyok tőle, annyira, de annyira elragadt!

Ilyen volt eredetileg - iszonyatosan kövérített...

A terv

Ilyen lett - már csak egy kicsit kövérít...
A pontos leírását nem tudom megadni, de azt leírom, hogy hogyan készült.
144 szemmel kezdtem az egész pulóvert, 4,5-es tűvel, körben. A darázsfészek mintát 8 szemből csavartam, kétsoronként 1-1 szemet csúsztattam, majd a következő 2. sorban kereszteztem a sima sodronyokat. Ezt megismételtem ellentétes keresztezéssel, a váltósorban előtte csináltam meg a csavarást (ha ez mond rajtam kívül bárkinek valamit.) Hamar rájöttem, hogy 128 szemmel kellett volna kezdenem, ezért előzetes szándékaimmal ellentétben ezt a két mintaszakaszt fogyasztottam a derekánál. Miután elértem a mellemig (ez 6 ismétlés volt), a hátán a simákat összekötöttem, illetve az utolsó csavarások során a fordítottakat is simán kötöttem. Itt 20 sor harisnyakötés, majd a karöltő. E: 5-3-2-1, H: 2-1-1 szem fogyasztás. A hátán az 52., az elején a 48. sorban kezdtem a nyakkivágást, H: közép 12, 2-1-1; E: közép 8, 3-2-1. A 60. sor után a kitchener's stitch-csel varrtam össze a két oldalt (Megj.: innentől kívülről-belülről öltésnek hívom majd).
Ezután a karöltő 34. sorát megjelöltem és a színén, a vállak felé, körben elkezdtem a szemeket felszedni úgy, hogy minden szélszemet és a köztes szemet is felvettem. Mikor körbeértem a következő sorban egy sima-egy ráhajtást kötöttem a két jelölés között, majd minden második sorban az éppen adódó széleken a szélszemet és az előző sor szélszem alatti szemét is lekötöttem, simával, illetve plusz egy szemet kötöttem még hozzá. Ezt így folytattam 53 soron keresztül, majd a maradék szemeket ráhajtás és egyéb trükkök nélkül hozzákötöttem és elkezdtem körbe körbe haladni, egészen az 59. sorig.A 60. sorban arányosan elosztva fogyasztottam 56 szemre az egészet (263 szemet számoltam, de utólag be kell látnom, hogy valahol csúnyán elszámoltam...). A fogyasztás a gyakorlatban 3-3, illetve 5-5 szem összekötését jelentette. Hogy szép legyen (ami egyébként nem is látszik...) úgy csináltam, hogy a középső szemek legyenek elől a két/négy szélső pedig ez alá kerüljön. (Az utsó szélsőket szembe fordítottam a 9. sorban - azaz csavart simát kötöttem - az első hármat átvettem a jobb tűre, majd ezt fordítva visszacsúsztattam a balra és az öt szemet egyszerre lekötöttem. Bevallom, hogy a második ötös után horgolótűvel csináltam, mert arról nem csúszott le a szál.) Ezután egy sor sima, majd ismét elkezdtem a darázsfészkes mintát kötni. A karon 7 mintaismétlésről 5 mintaismétlésre kell fogyasztani, de a "szokásos" egyenletesen elosztott nem igazán mutatott volna jól, ezért a mintában fogyasztottam kétszer: egyszerűen a fordított-sima csavarásoknál nem csavartam, hanem csak összekötöttem egy simát és egy fordítottat simával a minta szerint; majd a simákat az első csavarással 1-1 simára redukáltam, a következő szakaszban a simák csavarásakor eltüntettem a fennmaradó 1-1 szemet. Egyszer a felkar szakaszon, egyszer az alkar szakaszon. A kart ismét hosszúra kötöttem, a végén 2s-2f-nél még kötöttem rá 3 sort és egyszerűen leláncoltam. Ezáltal raffolt benyomást tesz.
A nyakához sokáig gondolkoztam azon, hogy milyen legyen, végül miután elkezdtem kötni kikristályosodott a megoldás is: a derékrész darázsfészkes mintáját kötöttem, a végén az utolsó csavarásokkor 4-4 szemet szaporítottam minden második sima hurka között. Ettől raffolt nyakat kaptam, ami igazán illett a pulóver stílusához.


Végül a gomboláspántra horgoltam pár gomblyukat, illetve a gombok helyett romantikus gyöngyöket használtam.


Megjegyzés: Ha nem szükséges ennyire puffos ujj, akkor nem kell ráhajtásokat kötni az ujja első sorban, illetve a szélszemeknél sem, ekkor a szélszemet és az alatta lévő szemet, egyszerre célszerű lekötni, hogy ne keletkezzenek lyukak.

4 megjegyzés:

 1. Ejha! :o) Egy selyemszoknyával még báli felsőnek is elmenne. Nagyon jól néz ki és neked jól is áll. :o)

  VálaszTörlés
 2. Igen, a krinolin az hiányzik nekem is. ;-D

  VálaszTörlés
 3. Hűű, nagyon romantikus. Szép lett.

  VálaszTörlés
 4. Ez tényleg nagyon romantikus és nagyon szép is. Ettől kevésbé puffosat én is kötöttem a lányom egyik pulcsija volt ilyen puffos ujju, tényleg olyan romantikus :)
  Csini vagy benne, egy szép hosszú szoknyával nagyon jól mutatna...

  VálaszTörlés