“Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod.”
Toni Morrison, Nobel-díjas író

2011. febr. 10.

Tarkabarka férfi zokni

46-os lábra.

3-as körkötőtűvel kezdem és felszedek 10-10 szemet JB csodás módszerével. 

Folytatom az un. magic loop módszerrel. Ennek az a lényege, hogy kettébontom a munkát, az egyik fele a damilon van, a másik felén pedig dolgozom, a kettő között pedig kihúzom a damilt: ez teszi lehetővé, hogy kényelmesen kötögessünk. A módszer a kemény damillal nem olyan élvezetes, ezért én ezt többnyire a puha, kékdamilos körkötőtűimmel szoktam csinálni. Ha esetleg valaki tervez kötőtűvásárlást, melegen ajánlom, hogy az ilyet keresse (igaz nem bambusz, hanem "csak" műanyag tű, de engem ez nem szokott zavarni.)

48 szemre szaporítom: minden 2. sorban 4-4 szemet szaporítok a széleken (alsó jobb, alsó bal, felső jobb, felső bal, 1-1 szemet).
Felső rész bordás, alsó sima. Rögtön elkezdem.
40 sort kötök, majd elkezdem a sarokmagasítást: minden 2. első sorban a talp két szélén 1-1 szemet szaporítok hatszor. A 13. (53.) sorban segédtűre veszem a talp szemeit (a kezdő 24 + a 12) és egyúttal felszedek a JB csodás módszerével 2*36 szemet (az alsó 36 szemet is segédtűre veszem) és folytatom a bokával. A segédtűre veszem itt csak egy kifejezés, igazából átvezetek a szemeken egy eltérő színű szálat. Ezután, mintha mi sem történt volna, folytatom az egészet a dupla patent mintával és a 110. sorban az egészet leláncolom. Úgy szoktam ezeknél az alvós zokniknál, hogy minden szem közé  belehorgolok még egy láncszemet.
Ezután felszedem a segédtűn lévő szemeket (ezért jó az elütő szín, mert sokkal könnyebb úgy felszedni, hogy látom, hová kell böknöm) és simakötéssel megkötöm a sarkat. Ennél a zokninál minden második sorban fogyasztottam, míg 20 szemem nem maradt, de talán tetszetősebb lenne a levetett zokni úgy, ha soronként csináltam volna - lábon ez nem látszik.

0 comments:

Megjegyzés küldése