“Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod.”
Toni Morrison, Nobel-díjas író

2010. júl. 7.

Ha két minta szembejön...

velem, akkor ilyenek történnek.

Az úgy volt, hogy elkezdtem a Capechot. Kötöttem, kötöttem, aztán a 10. modul után már tényleg egyértelművé vált, hogy sokkal nagyobb, mint a Vogue képen... Így hát, beírtam a nevét a barátom, gúgölbe és kiderült, hogy ezt nem csak én tapasztaltam. Kiderült, hogy a Ravelryn elég lett volna megnéznem - ott is részletezi mindenki a tapasztalatait.

A sok-sok honlap között persze volt flickr-es is, és persze volt, aki a tervezőnő szerint csoportosította a munkáit. És ott láttam meg egy kék topot csavart bordásmintával: Latoya néven.

A Ravelryn néha szoktam böngészgetni, ott bukkantam egy csodás pulóverre:


A minta innen,
Úgy veszem fel a szemeket, hogy
egyet a sorok közt adódó hurokba öltök, 
a következőt a két hurok közötti résbe öltöm.
Így nem lesz lyukas.

A 75. sorban elkezdjük a csípő mintát. Ezt minden sorban a jobboldali 3. hurka mellett balról szaporítással érjük el. Én öt hurkát csináltam még, az 5*6=30 szemet jelent. A következő sorban leláncoltam.

Persze kijavítottam. Hm. Négyszer... Először nem fogyasztottam sem az oldalán, sem a mellénél, és túl bőnek találtam. Az aljához a szemeket felszedtem, majd 4-4 szemenként kötöttem hozzá minden második sorban úgy, hogy a középső két szemet mindig összekötöttem. A karöltő után elkezdtem kötni a tripla patentot és az utolsó 12-9 szemen korrigáltam a számolási különbözetet. Az elején számoltam a szemeket, az 50. ilyennél (vagyis a hátán  9-40. között járhattam...) a hátsó triplák fordítottjainál a háta közepéhez közelebb eső 2-2 szemet összekötöttem, majd a 80. sorban felvettem ugyanitt 1-1 szemet. Az oldalán négysoronként fogyasztottam 2-2 szemet. Az 50. sorban a mellhez az eleje fordítottjait összekötöttem (minden 2. és 3. szemet). A pulcsi javítása itt látható.
A második próbálkozás után párszor volt rajtam a pulcsi, de kicsit kényelmetlen volt, mert a csípőhöz nem szaporítottam semmit. Ezt korrigáltam a harmadik bontáskor. A mell fogyasztás után a kilencedik sorban (vagyis az 59. sorban) elkezdtem kerekíteni a csípőt és ott kezdtem el az eleje szaporítást is. A csípőhöz mindkét oldalánál 6*2 szemet szaporítottam, az eleje mintán pedig módosítottam úgy, hogy csak minden második sorban szaporítottam. A 110. sorban leláncoltam.


A negyedikről posztot írtam: ekkor a háta csatlakozást javítottam ki, mert az eredeti állapotában buggyossá vált az idők során:


6 megjegyzés:

 1. Igazán különleges, nagyon eredeti darab lett. :)

  VálaszTörlés
 2. Klassz lett. Én szinte minden lány pulcsihoz fogysztom a derekát, majd visszaszaporítom... Ez a vállmegoldás érdekel, csak el ne felejtsem, hol találom!

  VálaszTörlés
 3. Ejha! Nagyon jól összehoztad és jól áll!

  Biztos férfiban is van ilyen, de én kifejezetten csinosabbnak tartom hátulnézetből a kissé telt csipejű lányokat, mint azokat, akik kiüregesedik a nadrág feneke.

  (Bocs vézna lányok, van akiknek pedig ti jöttök be!)

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm szépen. :-D
  Az önbizalmam szárnyakat kap...

  Bea! A Ravelryn szoktam bejelölni a nekem tetsző mintákat. Lehet hozzájuk címkéket is kapcsolni, később könnyebb megkeresni. (A címkéknél a szóközt címkeelválasztóként értelmezi, érdemes a "_"-t használni.)

  VálaszTörlés