“Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod.”
Toni Morrison, Nobel-díjas író

2010. júl. 8.

Zokniorr 1

Ehhez segédszállal kezdem a kötést, majd három sort kötök csőkötéssel. Rögtön itt lesznek a buktatói. A segédszálat akkor könnyű egy mozdulattal eltávolítani a kötésből, ha

nem így:

A jobb mellett szúrom bele a bal tűt, ezt folyamatosan, a jobb tűt nem kivéve, lehet kötni

hanem így

Szemben szúrom bele a bal tűt, majd a jobb tűt kiveszem a szemből

teszem a szemeket a kötőtűre. Vagyis minden egyes szemnél ki kell húznom a tűből, a gyors változat nem ilyen...
A segédszál kihúzása előtt (a csőkötés befejezése után meg lehet csinálni), az első szem készítésekor keletkezett csomót ki kell oldani:


Majd szimplán meghúzva


A második gond a tűméret. A technikából adódóan az első sor hosszabb szemekből áll, mint a többi, viszont ez igen rosszul mutatna a kész művünkön.


Tehát az első csőkötéses sort kisebb átmérőjű tűvel célszerű elkészíteni.


A csőkötésről már írtam:


"Csőkötés, ha nem téveszti el az ember, valóban egy (zárt végű) csövet eredményez, ha segédszállal kezdik. Nekem azonban csak két sorra lesz szükségem, meg a valódi kezdő sorára. A csőkötés első sora az elkészült pulóver kezdése lesz majd. A következő: *egy s, egy ráhajtás*. Az utolsó szemet fordítottan kötöm. Második és minden további sor: a szélszemet simán veszem le a tűről, majd *egy sima, a következő szemet (ezt kötöttem simával az előző sorban), fordítottan leemelem* (ha véletlenül simával, akkor nem sikerül a cső), az utolsó szem szintén sima."

A minta: 9 szemre kezdem,


három sort kötök csőkötéssel.

 Ez az első sor

A következő trükköm az, hogy a szélső szemeket jól megcsavarom.


Ezután kettéválasztom a munkát és elosztom arányosan 4 tűn. Visszafordulva kezdem el kötni.


Ha jól megfigyeljük, akkor látjuk, hogy a lábunk nem egyformán bővül. Ha igazán kényelmes zoknit szeretnénk, akkor ezt érdemes figyelembe venni a kötés során. Persze ez egyúttal azt is jelenti, hogy (tengelyesen) tükrözni kell a mintát. (Vagy az egyiket jobbra, a másikat balra kötni - de ezt én nem kedvelem, mert sokkal csúnyábban kötök bal kézzel...)

Vajon mennyit kell majd szaporítani? Veszem a sablonom


és szemre: balra egyet, jobbra 5-6 szemet. Majd méregetem.
A zokni orrát célszerű simával kötni, mert könnyebb követni, és később, kilyukadás esetén, könnyebb javítani is.
Szóval a szaporítást minden második sorban fogom alul-fölül egyszerre kötni. Itt is érdemes azt megjegyezni, hogy a talp kisebb, mint a lábfej, és van olyan eset (házicipők), mikor ezt érdemes figyelembe venni. Ilyenkor természetesen nem egyformán szaporít az ember. A szaporítást visszaöltve szoktam megcsinálni: az eggyel korábbi sor adódó szemébe öltök vissza. Ekkor nem keletkeznek óriási lyukak az orron (előfordulhat persze, hogy épp az a cél.)


A méregetés során ügyelni kell arra, hogy nagyon ki fog nyúlni a zokni a használat során: nem szabad túl sokat szaporítani, mert akkor lötyögni fog.


Végül 5 szemet kellett szaporítani. (Vagyis összesen 12: egy a bal felső, 5 a jobb felső, 5 a jobb alsó és 1 a bal alsó részén.)
Az utolsó szaporítás után kötök még egy sort és ezután kezd(hetné)m a mintát.

0 comments:

Megjegyzés küldése